Mattilsynet
Digitale sunnhetssertifikater for planter skal ta rotta på skadedyr
Mattilsynet er godt i gang med å digitalisere sunnhetssertifikater som følger planter som importeres til Norge. Det gir bedre kontroll, og bedre muligheter til å stanse planteskadegjørere, mener tilsynet.
– De nye digitale sertifikatene gjør det enklere for myndigheter og plantenæringen å kontrollere importen. Og de reduserer risikoen for at skadedyr og plantesykdommer blir med til Norge. Dette vil bedre plantehelsen, og viser at digitalisering gir samfunnet gevinster, sier Ingunn Midttun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet.
Trusler mot plantehelsen i Norge kommer hovedsakelig fra import, ved at skadedyr, sykdommer og ugress, såkalte planteskadegjørere, blir med til Norge.
Relaterte artikler
-
Ny ulovlig eggimport avdekket
-
Avslørte feilmerking hos seks av 19 olivenoljer
-
Store mengder ulovlige importegg solgt på det norske markedet
-
De fleste bruddene på dyrevelferd er av mindre alvorlig karakter
-
Mattilsynet fant regelbrudd i 54 prosent av norske dyrehold
-
Antar at utbredelsen av blåtunge skyldes sviknott fra utlandet
-
Mattilsynet anbefaler å holde avlsdyr inne
-
Blåtungevirus påvist i nytt fylke
-
Nye funn av plantegift i matvarer
-
Kraftig økning i antall bønder som brøt reglene for dyrevelferd
Planteimporten har fram til i dag bestått av papirbaserte prosesser. Det har gjort det vanskelig og tidkrevende for Mattilsynet og Tolletaten å følge opp med en målrettet og risikobasert kontroll, skriver Mattilsynet i en pressemelding.
Internasjonal og egenutviklet løsning
Mattilsynet har derfor det siste året jobbet med å digitalisere planteimporten i Norge. Det første steget var å gjøre det mulig å ta imot digitale sertifikater fra et internasjonalt digitalt knutepunkt kalt ePhyto.
Mange andre land i og utenfor Europa benytter seg allerede av denne løsningen. Tilknytningen gir god oversikt og bedre muligheter til å drive et risikobasert tilsyn.
Nå har Mattilsynet koblet seg opp mot ePhyto, utviklet en egen løsning for å få inn data om og følge opp sertifikatene, og lansert digitale plantesunnhetssertifikater med Danmark som første samarbeidsland, heter det videre i meldingen.
Steg to har vært å gi importører innlogging i Mattilsynets system DigiPlant, slik at de kan kontrollere egne sertifikater digitalt fremfor på papir. Dette åpnet Mattilsynet for i september i år.
– Nå som både Mattilsynet og importører har tilgang til de digitale sertifikatene, starter vi utfasingen av papirsertifikater. Vi startet i Danmark 1. november og vil følge opp med alle land som har knyttet seg opp til ePhyto, sier Ingunn Midttun Godal.
Gir samfunnsøkonomiske gevinster
Digitale plantesunnhetssertifikater gir samfunnsøkonomiske gevinster, fremhever Mattilsynet.
– Løsningen som teamet vårt har utviklet, gjør det mulig å gjennomgå alle sertifikater maskinelt, samt flagge varer som er nevnt i plantehelseforskriften, forteller direktøren.
På denne måten kan Mattilsynets inspektører prioritere oppfølging av sertifikater for varer som kan utgjøre en trussel for den norske floraen.
– Når vi mer treffsikkert kan luke ut og kontrollere sendinger med høy risiko for å ha skadedyr og plantesykdommer i lasten, vil dette bedre plantehelsen i Norge, mener Ingunn Midttun Godal.
Digitaliseringen vil gjøre prosessen enklere for importørene, samtidig som Mattilsynets planteinspektører frigjør kapasitet til andre oppgaver. Andre fordeler er at dette gir en miljøgevinst når store mengder papir blir overflødig. Det blir også billigere for danske og etter hvert andre myndigheter å eksportere varer til Norge.
Interesse for Mattilsynets digitaliseringsarbeid
Siden 2021 har Mattilsynet jobbet aktivt med å utvikle flere digitale tjenester og dele kunnskap og data med samarbeidspartnere som har felles interesser og samfunnsmål. Det nye plantesertifikatet er én av mange digitale løsninger Mattilsynet jobber med gjennom tverrfaglig og smidig produktutvikling.
– Plantetemaet vårt jobber veldig godt og får henvendelser fra andre land som vil lære av arbeidet deres. Både her og i andre team er målet vårt å gjøre det enklere for brukerne og gi samfunnet gevinster av jobben vi gjør, sier Ingunn Midttun Godal.