Dagligvarebransjen
Ny matsvinnlov krever nedprising og donasjoner av overskuddsmat
Den nye matsvinnloven sendes snart ut på høring. Den vil stille krav om både nedprising og donasjoner for varer som er gått ut på dato, avslører landbruks- og matminister Geir Pollestad.
Pollestad, som nå også kaller seg matsvinnminister, etter regjeringens interne avklaring om hvor ansvaret skal ligge, deltok på den fullsatte KuttMatsvinn-konferansen i Næringslivets hus.
Pollestad forteller at Lov om forebygging og reduksjon av matsvinn – kortformen blir matsvinnloven – straks er klar for å sendes ut på høring.
Flere artikler om matsvinn
-
Kaster fortsatt mye mat – til tross for dyrtid
-
Q Matredderpris til hele Norges TV-kokk
-
Slik oppbevarer du frukt og grønt riktig
-
Ola og Kari kaster mindre mat i heimen
-
Har reddet 15 millioner måltider siden 2016
-
EU-parlamentet strammer inn avfallsregler for tekstil og mat
-
Nordmenn har for dårlig kontroll på hyttematen
-
Skaper bærekraftige møteplasser
– Målet står fast, vi skal halvere matsvinnet innen 2030, sier Pollestad og understreker at verdikjeden for mat må bruke høringsutkastet som utgangpunkt for å forsterke og videreutvikle bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn.
Pålegger nedprising
Tall fra Norsus viser at hele 80 prosent av overskuddsmaten i dagligvare ble nedpriset i 2023, her er altså dagligvarekjedene kommer langt.
På direkte spørsmål fra Dagligvarehandelen om regjeringen vil stille krav om en minimumsgrense på hvor mye prisene må settes ned på overskuddsmat, svarer Geir Pollestad slik:
– Jeg har ikke lyst til å gå i detaljer nå, men et slikt krav vil i så fall først komme i forskriften til loven. Den er ikke klar ennå. Nå skal først loven på høring.
Nei til donasjoner fra cruise
I 2023 ble 3 prosent av overskuddmaten donert, men tallene er usikre.
Norsus opplyser at total mengde donert overskuddsmat kan være lavt. Flere kjeder har rapportert at de har donert mat, men at de ikke har oversikt over mengden.
- LES OGSÅ: Regjeringen foreslår egen matkastelov
Andelen donasjoner vil Pollestad øke, men ikke til enhver pris.
– Maten som doneres, skal være trygg, understreker han.
Det er også regjeringens begrunnelse for å si nei til donasjoner av overskuddmat fra cruiseskip i norske havner, vi vet rett og slett altfor lite om denne matens opphav og forhistorie.
Offentlig sektor må ta et større ansvar for å kutte matsvinnet
Geir Pollestad (Sp)
– Den kan vi ikke gå god for, derfor sier vi nei.
Sanksjoner ikke viktigst
I debatten med en del av medlemmene i Matsvinnutvalget, fikk Pollestad spørsmål fra debattleder Ola Hedstein i Rethink food om loven vil inneholde sanksjoner for brudd på regelverket.
– Ja, det vil inneholde sanksjoner, men det er ikke det primære. Det blir ikke slik at vi skal bøtelegge en barnehage for manglende aktsomhetsvurderinger.
Samtidig understreket landbruks- og matministeren at offentlig sektor må ta et større ansvar for å kutte matsvinnet, først og fremst fordi det er god økonomi.
Pollestad varsler også at loven vil inneholde regler om tilsyn.
Djevelen ligger i detaljene
Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke ledet Matsvinnutvalget, som la fram sin innstilling ved siste årsskifte, og som regjeringen har brukt som det sentrale grunnlaget for sitt kommende lovforslag, likte det han hørte fra Pollestad.
Men:
– Djevelen ligger i detaljene. Jeg gleder meg til en ny høring, sier han.