Nei til Matsvinn
Q Matredderpris til hele Norges TV-kokk
Wenche Andersen ble overrasket med Q Matredderprisen – på direktesendt TV. Hun takket og kom med noen gode tips om hvordan mat kan reddes, ved bruk av nese og sunn fornuft.
Med sitt engasjement for å redusere matsvinn har Andersen inspirert tusenvis av nordmenn til å ta ansvar for matsvinnet hjemme, skriver Q-Meieriene i en pressemelding.
– Denne prisen betyr mye for meg. Jeg vokste opp på gård, hvor vi lærte å bruke sunn fornuft og stole på sansene våre. Bestemor var flink til å ta vare på maten og mor lærte av bestemor. Å kunne dele dette videre med andre er en stor glede, forteller prisvinneren.
Q-Meieriene deler ut seks matredderpriser i året.
– Hun har mye kunnskap og gir gode råd. Det er utrolig gøy å overraske Wenche med en pris hun virkelig fortjener, synes Q-sjefen Kristine Aasheim.
Positiv utvikling i Norge
Ifølge Matvett og Norsus er matsvinnet i norske husholdninger redusert med 18 prosent siden 2016, og hele 12 prosent av denne nedgangen har skjedd siden 2020.
Til tross for fremgangen, kastes det fortsatt 35 kilo mat per person i året. Måltidsrester, frukt og grønnsaker er blant de vanligste matvarene som ender opp i søpla.
– Endelig skjer det noe, sier Mette Nygård Havre, grunnlegger av folkebevegelsen Spis opp maten.
Mer fokus på matredding har vært en viktig faktor, men det er klart at dyrtid også virker inn positivt her. Vi har fortsatt en vei å gå, så nå må vi bare stå på videre om vi skal klare målet om å halvere matsvinnet innen 2030.
Vil gjøre sport av matredding
Etter utfordring fra Mette Nygård Havre var Q-Meieriene i 2017 først ute, i verden, med å innføre tilleggsmerkingen «best før, men ikke dårlig etter» på melkekartonger og andre produkter.
Målet var å kurere datoskrekken og få folk til å tenke seg om før de kaster mat.
– Jeg mener flere matprodusenter må gjøre som Q-Meieriene: bruke flatene på produktene sine til å opplyse og gi gode matreddertips. Jeg tror også vi må sørge for at det går sport i det å være en matredder, sier Nygård Havre.
I 2020 fikk også God Morgen Norge-kollega Christer Rødseth tildelt prisen for sitt engasjement under NRK-programmet Matsjokket som rystet Norge.
– Dette er mennesker som er helt rå på å få folk til å tenke nytt om matsvinn. Vi håper deres engasjement smitter over på både forbrukere og bransjen, understreker Aasheim og lover at Q skal fortsette med å være en pådriver for matredding.