Visste du det? Varene til venstre bør ligge i kjøleskapet, mens de til høyre bør ligge på benken.

Slik oppbevarer du frukt og grønt riktig

Feil oppbevaring kan gjøre frukt og grønt raskere dårlig. Ved å lære seg riktig oppbevaring, kan du spare en god slant med penger, og samtidig bidra til å redusere matsvinnet.

Publisert

Ifølge Norsk institutt for bærekraftsforskning (Norsus) kaster norske husholdninger mat til en verdi av 11.450 kroner. En betydelig andel av dette er altså frukt og grønnsaker som har blitt dårlig før de rekker å bli spist. 

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener at riktig oppbevaring av frukt og grønt kan utgjøre en stor forskjell, både for lommeboka og miljøet. 

– Mange oppbevarer frukt og grønnsaker feil uten å være klar over det. Mange vet for eksempel ikke at frukt, som epler og tomater, produserer en gass som kalles etylen. Denne gassen får andre frukt og grønnsaker til å modne raskere. Det igjen gjør at de blir dårligere på kortere tid. Derfor bør epler og tomater oppbevares adskilt fra andre råvarer, forklarer Sagen. 

Hun forteller at agurk kan få frostskader i kjøleskapet, noe de færreste vet. 

– En annen vanlig feil er å oppbevare tomatene i kjøleskapet. Tomatene mister smak i kjøleskapet, og kan dessuten bli melne. Tomater må få plass på kjøkkenbenken.

Plast beskytter produktene og hindrer kvalitetstap. Det gjør at vi reduserer matsvinn, understreker ernæringsrådgiveren. 

– Mange grønnsaker kommer med plastemballasje, som er viktig for å beskytte dem mot uttørking. Etter at emballasjen er åpnet, bør resten pakkes godt inn før de legges tilbake i kjøleskapet. All frukt og grønt som er oppkuttet oppbevares best i kjøleskap. 

Dette bør oppbevares i romtemperatur. Resten hører hjemme i grønnsaksskuffen i kjøleskapet:

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
  • Melon
  • Banan
  • Papaya
  • Avokado
  • Tomat
  • Agurk
  • Artiskokk
  • Aubergine
  • Squash

Løk trives best i papirposer eller i pappesker på et svalt sted. Den perfekte temperaturen er mellom 18 og 20 grader. Det kan være lurt å oppbevare løk på kjøkkenbenken på vinteren, og i grønnsaksskuffen på sommeren. 

– Løken liker ikke et fuktig miljø. Så unngå å oppbevare den i plastpose. Disse rådene gjelder ikke for purre og vårløk. De må rett i kjøleskapet, sier Iselin Bogstrand Sagen.

  • Lyst på flere tips om hvordan du kan unngå matsvinn? Vær så god.
Powered by Labrador CMS