Øko-varer i butikk

Innovasjonsdirektør Arnt Ove Dalebø Engelund (til venstre) vil ha mer øko-gris fra Kolonihagen på norske griller. Butikksjef Hege Olsen og kjøpmann Marius Gruer hos Rema 1000 Ullevaal stadion skal hjelpe ham mot målet.

Vil ha mer økologisk gris på norske griller

Kolonihagen har nettopp lansert to nyheter av økologisk svin for grillen, inspirert av hva spanjolene får ut av nakken på iberico-grisen.

Publisert Sist oppdatert

– Siden 2016 har vi bygget en verdikjede for økologisk gris stein for stein, sier innovasjonsdirektør Arnt Ove Dalebø Englund.

I dag leverer seks bønder økologisk gris til Kolonihagen. 

Noe av råvaren går med til de to nye produktene som Kolonihagen lanserte i mai-vinduet.

– Vi har et ansvar for å ta i bruk hele dyret og få mest mulig verdi ut av de ulike stykningsdelene og kjøttsorteringene, legger han til.

Kolonihagen Coppa biff og Kolonihagen Presa er begge inspirert av det spanjolene får ut av iberico-grisen, og ikke minst hva de gjør med grisens nakke.

Vi har et ansvar for å ta i bruk hele dyret.

– Nakken er den beste stykningsdelen på grisen, og viktig når man skal øke verdien av råvaren, fremhever Arnt Ove Dalebø Englund.

I Spania får man ut nakker med mye intramuskulært fett.

Nakken utgjør den beste stykningsdelen på grisen, mener Kolonihagen. Det har resultert i to nye grillprodukter av øko-gris.

– Det gir marmorert kjøtt med mye smak og saftighet, sier innovasjonsdirektøren, som med Kolonihagen Coppa biff byr på to-tre centimeter tykke svinebiff-skiver.

Kolonihagen Presa er skåret ut av muskelen som ligger på oversiden av grisenakken som et lokk.

– Det er en saftig og mør muskel, forsikrer Englund.

Debio- og Dyrevern-merket

– Begge nyhetene er godt egnet til grillen og kan raskt snus og vendes, reklamerer Dalebø Englund, som mener de representerer svært så relevante alternativer til alt storfekjøttet som havner på norske griller.

Svinenakke er ikke noe ukjent produkt i Norge, men den norske, naturelle har en ulempe, mener Kolonihagen.

– Den er elsket av mange, men tar lang tid å tilberede, sier Kolonihagens innovasjonsdirektør.

De nye svineproduktene til Kolonihagen er ikke bare Debio-merket, men også Dyrevern-merket, noe som skal sikre høy dyrevelferd. Grisene har fri bevegelighet i motsetning til normale svin som har knapt med plass å bevege seg på.

– Dem vi baserer oss på, får mer intramuskulært fett og dermed mer smak og saftighet, sier Englund.

70 prosent vekst

Kolonihagen hører inn under Rema som dermed blir selskapets vei inn i markedet.

Så langt har de to nye, økologiske svineproduktene landet i Rema-butikker i Oslo og på mye av det øvrige Østlandet.

– Vi skynder oss langsomt og fortsetter å bygge stein på stein, fastslår Arnt Ove Dalebø Englund.

Om ikke lenge skal nyhetene nå Rema-butikker også i Midt-Norge og på Vestlandet.

Nå i dyrtiden velger noen å spise mindre, men bedre

Englund kan starte byggeprosessen med optimistiske tall i bagasjen.

– Fra januar til midten av mai fikk svineproduktene våre en volumvekst på 70 prosent, forteller han.

Og det selv om både Kolonihagen Coppa biff og Kolonihagen Presa begge koster 289 kroner per kilo.

– Nyhetene appellerer både til dem som er opptatt av dyrevelferd, til dem som liker å grille, men er lei av storfe, og til dem som er matinteresserte, understreker Arnt Ove Dalebø Englund.

Butikkene må med på laget

Koronapandemien ga et løft for Kolonihagen, noe som skyldtes både den økte hjemme-spisingen og behovet for trygg mat.

– Nå i dyrtiden velger noen å spise mindre, men bedre, sier innovasjonsdirektøren, som tror de to nyhetene vil stå seg i kampen mot rimeligere alternativer.

– Naturell nakke trenger for eksempel tre-fire timer i ovnen. Nyhetene våre trenger inntil åtte minutter på grillen.

Nå gjelder det å få informasjon om nyhetene ut til butikkene der kjøpmenn og ansatte gir kunder både middags- og grilltips.

Når grillsesongen er over, skal evalueringen gi grunnlag for planen for neste års sesong.

– Og til den har dere kanskje noen nyheter i ermet?

– Ikke så langt. Først skal vi selge maksimalt av det vi allerede har, bedyrer Arnt Ove Dalebø Englund.

Powered by Labrador CMS