– Det må sendes et tydelig signal i årets jordbruksoppgjør som motiverer til økt økologisk produksjon, understreker Stina Mehus, styreleder i Økologisk Norge..
– Det må sendes et tydelig signal i årets jordbruksoppgjør som motiverer til økt økologisk produksjon, understreker Stina Mehus, styreleder i Økologisk Norge.

Klar melding fra Økologisk Norge

– Landet trenger et jordbruksoppgjør med en tydelig økologisk satsing

Et tallfestet nasjonalt mål for norsk økologisk matproduksjon er snart på plass. Det må også synes i årets jordbruksoppgjør, er den klare meldingen fra Økologisk Norge.

Publisert Sist oppdatert

Økologisk Norge har levert sine innspill til årets jordbruksoppgjør til forhandlingsutvalget i Norges Bondelag, som én av over 50 organisasjoner

Formelt starter forhandlingene 28. april når jordbruksorganisasjonene overleverer sine krav til Landbruks- og matdepartementet, altså Staten. 

Øko-innspillene er basert på tilbakemeldinger fra organisasjonens medlemmer, samt fra inspirasjonsbøndene i Landbrukets Økoløft. 

Både eksisterende økobønder, og bønder som vurdere å legge om til økologisk produksjon, må se at det tallfestede målet følges opp med konkrete tiltak og virkemidler

«Beskjeden er tydelig – den økologiske produksjonen må økes skal vi nå det tallfestede målet om 10 prosent økologisk produksjon innen 2032», skriver Økologisk Norge i en pressemelding.

– Vi forventer en helhetlig satsning på økologisk matproduksjon. Det må derfor sendes et tydelig signal i årets jordbruksoppgjør som motiverer til økt produksjon, framhever styreleder Stina Mehus i Økologisk Norge. 

– Både eksisterende økobønder, og bønder som vurdere å legge om til økologisk produksjon, må se at det tallfestede målet følges opp med konkrete tiltak og virkemidler, poengterer Mehus.

Økologisk grønt, korn og melk må prioriteres

De økonomiske tilskuddene til økologisk jordbruk i Norge har hatt en svak utvikling, sammenlignet med andre tilskudd i perioden 2018 til 2023, mener Økologisk Norge. 

Derfor bør alle produksjoner løftes i årets jordbruksforhandlinger, skriver organisasjonen. 

– Skal vi ha økologisk produksjon over hele landet, slik flertallet innen næringen ønsker, må produksjonene være robuste, både økonomisk og faglig, understreker Stina Mehus.

Økologisk Norge forventer dessuten at den reviderte nasjonale strategien for økologisk jordbruk, som skal være klar i løpet av våren, kommer med konkrete tiltak som skal følges opp i jordbruksoppgjøret. 

– Vi mener at landbruket i dag er godt skodd for å nå målene fordi det samarbeides godt på tvers av organisasjonene, sier Mehus.

Hvordan markedsføre økologiske varer?

«Med et tallfestet mål for økologisk jordbruk er det forventet at det vil skje en utvikling på etterspørselssiden som den norske produksjonen må være rigget for å møte», skriver Økologisk Norge videre i pressemeldingen. 

Vi opplever at det er etterspørsel etter økologiske varer, og det håper vi både landbruket og matvarekjedene ser.

– Vi mener at vi må endre måten vi markedsfører økologiske varer på. Konkret satsing og øremerkede midler på markedsføring av økologiske produkter vil ha positiv betydning for omsetning i markedet, er Stina Mehus overbevist om. 

– Vi opplever at det er etterspørsel etter økologiske varer, og det håper vi både landbruket og matvarekjedene ser. Det er all grunn til å satse på økologisk produksjon i dette jordbruksoppgjøret, sier Økologisk Norges styreleder.

Og her er Økologisk Norges innspill i korte trekk:

  • Å få på plass en arbeidsgruppe som kan se helhetlig over hvordan vi kan sikre at vi klarer å nå målet om 10 prosent økologisk produksjon innen 2032. Den må lage konkrete handlingsplaner med tiltak og midler som styrker økobonden.
  • Å sørge for at plattformen Landbrukets Økoløft sikres midler fram til 2032 med 3,5 millioner per år.
  • Å innføre pristilskudd til økologisk frukt- og grøntproduksjon for å redusere risikoen for øko-bonden.
  • Å øke pristilskudd økologisk melk med 45 øre per liter for all økologisk ku- og geitemelk for å sikre økologisk melkeproduksjon over hele landet.
  • Å vurdere om bruken av midler til markedsføring av økologisk landbruk er hensiktsmessig slik de blir benyttet i dag.
  • Å øke både økologisk arealtilskudd og økologisk husdyrtilskudd betraktelig.
  • Forsknings- og utviklingsmidler må øremerkes for prosjekter som skal løse utfordringer i økologisk landbruk. Særlig viktig er det å sikre utvikling av økologisk plantemateriale og frø.
  • Utviklingsmidlene for økologisk landbruk må økes med 20 millioner kroner.

LES OGSÅ: Birøkterne ber om mer penger for å få sving på honningsalget

Powered by Labrador CMS