
Fôrblanding er årsaken
Nortura måtte avlive over 700 griser med symptomer på vitamin-D-forgiftning
Nortura har avlivet over 700 griser som har vist kliniske tegn på vitamin-D-forgiftning. Kjøtt fra griser skal ha gått til mat, men det skal ikke være farlig for mennesker, mener Mattilsynet.
– Mange griser har fått forgiftning av fôret. Så langt har over 700 griser blitt avlivet på grunn av kliniske tegn på vitamin D-forgiftning. Dyr som ikke er friske, går ikke til mat, og kjøttet fra disse grisene blir destruert, sier pressesjef John Trygve Tollefsen i Nortura til NTB.
Søndag overleverte egg- og kjøttsamvirket en rapport til Mattilsynet om omfanget av bruken av fôr med for høyt D-vitamin i svinebesetninger.
Flere relaterte artikler
-
Krever mer penger til Mattilsynet etter ESAs kritikk av norsk dyrevelferd
-
ESA oppfordrer Norge til å håndheve reglene for svinevelferd bedre
-
– På tide med en egen tilsynsetat for dyrevelferd
-
Mattilsynet vil vite mer om hvorfor Nortura måtte trekke egg fra markedet
-
Minst én gang i uka måtte matvarer trekkes tilbake fra butikken
-
Bekreftet: Økologiske alfalfaspirer var kilden til landets største salmonellautbrudd på over 40 år
-
Skal vurdere risikoen for spredning av storfetuberkulose til mennesker
-
Fire av ti norske importører varslet ikke Mattilsynet om helsefarlige matvarer
-
Har ikke kapasitet til å oppfylle kravet om uanmeldte tilsyn hos øko-produsenter
-
Fant få skadelige stoffer i grønnsaker
– Vi ba Nortura om en redegjørelse om mattryggheten, og vi mottok en slik redegjørelse i dag klokka 12. Vi vil få mer informasjon og vil fortsette dialogen, sier administrerende direktør Ingunn Midttun Godal i Mattilsynet til NTB.
Egenprodusert fôrblanding årsaken
Mattilsynet ble varslet av Nortura torsdag kveld om at ni hønsebesetninger og seks svineprodusenter i Trøndelag hadde fått fôr med altfor mye tilsatt D-vitamin.
– Dette skal ikke skje og skyldes en rutinesvikt i forbindelse med produksjon av fôret som gikk til disse 15 produsentene. Det stemmer at det er snakk om en premix med mineraler og vitaminer, som vi har laget selv. Selve råvarene er importert, skriver kommunikasjonssjef Veronika Skagestad i Felleskjøpet Agri til NTB søndag kveld.
Feilen har ført til at 10 millioner egg må tilbakekalles fra hele landet, om lag 600 tonn, selv om det bare er om lag 100 tonn egg som stammer fra gårdene hvor det feilproduserte fôret er gitt til dyrene.
– Dette er på grunn av pakkeprosessen, forklarer Godal om årsaken til at eggene kan være spredt rundt til mange butikker over hele landet.
– Hos høner som fikk dette fôret, går mye av D-vitaminet over i eggeplommen. Derfor fikk eggene fra disse hønene et altfor høyt nivå av D-vitamin, og alle egg fra Nortura og andre produsenter er tilbakekalt. Vi ber om at folk som har egg liggende i kjøleskapet, sjekker disse mot listene for tilbakekalling, sier Tollefsen i Nortura.
Noen ble sendt til slakt
Mellom 200 og 300 griser var likevel sendt til slakt før feilen med vitamintilskuddet ble oppdaget. Tollefsen forklarer at forholdet med griser er annerledes, noe som er påpekt i rapporten som søndag ble oversendt til myndighetene.
– Det fremgår av vitenskapelige artikler at høye mengder D-vitamin i fôr ikke fører til tilsvarende høye D-vitaminverdier i svinekjøtt, og at disse forblir innenfor trygge grenser. Vi vurderer derfor at kjøttet er trygt å spise og har sendt vår redegjørelse om dette til Mattilsynet, opplyser Norturas pressesjef.
Mattilsynet ser alvorlig på at de først fikk opplysninger om at ingen av grisene som hadde fått det feilproduserte fôret, var gått til slakt for matproduksjon.
– For oss er det viktig å være mest mulig åpne og gi riktig informasjon til forbrukeren, sier Mattilsynets direktør.
Det skal ikke være farlig å spise svinekjøttet fra gårdene som har gitt grisene de høye dosene med D-vitamin. For enkelte som spiser mye egg, kan det imidlertid være grunn til å være oppmerksom på mulige symptomer på forgiftning.
100 ganger mer D-vitamin enn vanlig
Den omtalte premiksen fra Felleskjøpet Agri i Trondheim var tilsatt omtrent 100 ganger mer D-vitamin enn det skulle være.
Alarmen ble utløst etter at produsenter av slaktegris og egg i januar meldte om besetninger med svært dårlig matlyst, ett av flere symptomer på overdose med D-vitamin.
– Det er en helt spesiell feil som har skjedd her. Gransking- og årsaksanalyser vil bli iverksatt, slik vi alltid gjør ved kvalitetshendelser. Vi vil gjøre alt for å sikre at dette ikke skjer igjen, sier Skagestad i Felleskjøpet Agri.
Mattilsynet skal i tiden framover følge opp aktørene som er berørt av saken, og ettergå hvordan de har kontroll på varene de produserer.
– Det er for tidlig for oss å si noe om hvordan feilen har oppstått. Nå må aktørene finne ut av det, så må Mattilsynet føre tilsyn, forklarer Godal.